کاندیدای دکترای علوم سیاسی ، دانشگاه تهران. تهران. ایران
چکیده
بررسی اسناد بالادستی سیاستگذاری اقتصادی در ایران پس از انقلاب همچون سیاست های کلی برنامه های توسعه و سند اقتصاد مقاومتی نشان می دهد جهت دستیابی به رشد اقتصادی بالا و پایدار، راهبرد برون گرایی اقتصادی در چارچوب حمایت همه جانبه و هدفمند از صادرات کالا و خدمات، توسعه سرمایه گذاری از طریق جذب منابع و سرمایه های خارجی و گسترش همکاری های تجاری از محورهای کلیدی سیاستگذاری کلان اقتصادی می باشد. در عین حال بررسی شاخص های اقتصاد ایران طی سال های 1358 تا 1398 در این حوزه و مقایسه آن با تحولات اقتصاد جهانی نشان می دهد اقتصاد ایران طی این دوره یک اقتصاد درون گرا است. پرسش اصلی در مقاله حاضر این است که چرا اقتصاد ایران پس از انقلاب بر خلاف اسناد بالادستی سیاستگذاری اقتصادی یک اقتصاد درون گرا است؟ فرضیه مقاله حاضر بر مبنای رویکرد نهادگرایی تاریخی این است که ماهیت مانتیکوری (مرکب و متعارض) دولت در ایده سازنده، ساختار و کارویژه های آن عامل شکل گیری اقتصاد درون گرا می باشد. بر این مبنا دولت در ایران پس از انقلاب دو دسته کارویژه های توسعه ای و فراسرزمینی بر عهده داشته است که در نتیجه غلبه کارویژه های فراسرزمینی بر کارویژه های توسعه ای دولت، طیف گستردهای از تحریم ها علیه ایران شکل گرفته که پیامد آن درونگرایی اقتصادی است.
شهریاری, مجتبی. (1402). اقتصاد سیاسی درون گرایی در جمهوری اسلامی ایران 1358-1398 دولت مانتیکوری، تحریم و پیامدهای اقتصادی. مطالعات خاورمیانه, 30(1), -.
MLA
مجتبی شهریاری. "اقتصاد سیاسی درون گرایی در جمهوری اسلامی ایران 1358-1398 دولت مانتیکوری، تحریم و پیامدهای اقتصادی". مطالعات خاورمیانه, 30, 1, 1402, -.
HARVARD
شهریاری, مجتبی. (1402). 'اقتصاد سیاسی درون گرایی در جمهوری اسلامی ایران 1358-1398 دولت مانتیکوری، تحریم و پیامدهای اقتصادی', مطالعات خاورمیانه, 30(1), pp. -.
VANCOUVER
شهریاری, مجتبی. اقتصاد سیاسی درون گرایی در جمهوری اسلامی ایران 1358-1398 دولت مانتیکوری، تحریم و پیامدهای اقتصادی. مطالعات خاورمیانه, 1402; 30(1): -.